top of page
evaluation.png
aerolution1.jfif

Inspanningstesten

Hoe is uw huidige conditiepeil ?

 

Bent u in training voor een bepaald doel of begint u juist na lange tijd weer met sporten?

Dan kan een inspanningstest in combinatie met een trainingsadvies u verder helpen.

Om goed, efficiënt en veilig te trainen is een inspanningstest een must, deze testen zijn een belangrijk klinisch instrument om de stress respons van verschillende fysiologische systemen waaronder hart, longen en spieren te onderzoeken.

In ons sportlab gaan we met deze inspanningstesten zowel uw uithoudingsvermogen als uithoudingscapaciteit meten. Door het bepalen van deze parameters en hun onderlinge verhoudingen kunnen we voor een accuraat en persoonlijk traingsadvies zorgen. Tijdens een inspanningstest worden via een kort intakegesprek uw medische problemen, huidige situatie, beweegervaring en klachten in beeld gebracht. Vervolgens worden uw lengte, gewicht, bloeddruk en vetpercentage gemeten en een longfunctietest in rust gedaan. Deze (sub) maximale testen worden uitgevoerd ofwel op onze loopband of op een (eigen) fiets. Met de inspanningstest wordt het lichaam progressief belast, waarbij we het omslagpunt, maximale hartslag en trainingszones willen bepalen, dit door het vastleggen van de melkzuurconcentratie (lactaatmeting – verzuringsdrempel) en de zuurstofopname (VO2 - waarbij we het volume en de samenstelling van de uitademingslucht meten).

Achteraf volgt er een uitgebreide bespreking met wetenschappelijke analyse van uw bekomen resultaten.

U gaat naar huis met een gepersonaliseerd uitgebalanceerd trainingsadvies met tips , rekening houdend met het conditiepeil, doelstellingen en uw beschikbare vrije tijd. Waarbij je dan optimaal en efficiënt kunt trainen binnen de individuele hartslagzones met hartslagmeter.

Wij bieden ook de mogelijkheid om een trainingsdagboek op te stellen, met dagelijkse trainingen. Waarbij je ons online feedback kunt bezorgen betreffende trainingsprogressie, vermoeidheid, overbelasting, mentale belasting, ed.

 

Voorbereiding :

 

Voor een goed onderzoek is het belangrijk om 2 dagen voorafgaand aan de inspanningtest geen zware trainingen of wedstrijden uit te voeren, alsook geen zware maaltijd tot 3 uur op voorhand.

U hebt voor de inspanningstest een handdoek, sportkleding en sportschoenen nodig ( eventueel schoenen voor klikpedalen) en/of eigen fiets.

 

 

De testen :

 

 

De progressieve inspanningstest , (sub) maximale test onder gecontroleerde labo-omstandigheden wordt uitgevoerd op de loopband of fiets.

Deze test start aan een lage intensiteit en wordt daarna geleidelijk opgedreven. Tijdens de test wordt er om de 4 minuten een klein bloedstaaltje uit de oorlel of vinger genomen waarop de lactaatconcentratie wordt bepaald. En/of wordt er een stofwisselingsanalyse uitgevoerd met ons revolutionair ergospirometrie systeem (zonder masker), waarbij er een heel licht mondstuk wordt aangereikt, waarin je ademt gedurende een halve minuut. Dit gebeurt op een zeer comfortabele manier, waarbij je inspanning zelf in het geheel niet gestoord wordt. Het grote voordeel tov. de klassieke ergospirometrie is dat ons toestel een vlottere en en veel comfortabelere testafname toelaat, omdat je hiervoor geen volledig masker moet dragen en bovendien hoef je ons mondstuk niet continu te dragen tijdens de test.

De software analyseert tegelijkertijd de parameters van zuurstofverbruik, respiratorische quotiënt (de verhouding tussen de hoeveelheid gevormd koolzuur en de tegelijkertijd opgenomen hoeveelheid zuurstof door weefsel of door een geheel organisme), de verhouding tussen koolhydraten- en vetzuurverbranding, ….

 

 

Bespreking :

 

Meteen na je testafname krijg je een uitgebreide mondeling toelichting. Vervolgens geven we U op basis van al de relevante testgegevens een overzichtelijk schriftelijk rapport met gedetailleerde trainingsadviezen.

 

 

 

Voordelen :

Je zal hiermee een sneller trainingseffect en resultaat boeken.

Want door deze testanalyse zal je immers op een juistere manier trainen, overtraining voorkomen en beter presteren

 

 

 

Benodigdheden:

 

 

>    loopschoenen of fietsschoenen

>    sportkleding

>    Douchegerief

>    Sportmedisch geschiktheidsbewijs of licentie (indien u deze niet

 heeft wordt de test mogelijks submaximaal uitgevoerd)

>    Relevante informatie omtrent trainingsverleden en sportieve  doelstellingen

>    Eigen hartslagmeter indien gewenst

IMG_20180606_171504.jpg
IMG_20180504_202127.jpg
Capture - 32-0.00.03.23.jpg
IMG_20180318_122224.jpg
IMG_20180318_124251.jpg
The-Sports-Factory-LOGO-A.jpg

 

lactaat of

vo2 max

€95

 

lactaat +

vo2 max

€145

 

lactaat +

vo2 max

€135

The-Sports-Factory-LOGO-A.jpg
bottom of page